De massale en continue groeiende berg Facebook-data blijft moeilijk te behappen door een zoekmachine. Het in januari 2013 geïntroduceerde en behoorlijk ambitieuze Graph Search, dat gebruikers de mogelijkheid moet geven tot secure zoekopdrachten in alle sociale data van Facebook is inmiddels uitgeroepen tot "een meerjarenplan", aldus CEO Zuckerberg.

Hij blijft geloven in Graph Search. De zoektool moet uiteindelijk specifieke vragen kunnen beantwoorden, zoals informatie over mensen, plaatsen, foto's en interesses en zelfs statusupdates en comments. Maar het met veel bombarie gepresenteerde project is tot dusver een sof en nog lang geen alternatief voor het onverminderd dominante Google.

Onvoldoende rekenkracht

Want hoeveel rekenkracht is er nodig om Graph Search tot een succes te maken? Ruim een jaar geleden schoten de datacenters al te kort. En tot op heden is er niet veel veranderd. Behalve de onophoudelijke stroom aan nieuwe data dan. De nieuwe hardware, met onder meer flashgeheugen in datacenter-servers, en de engine ('Unicorn') van de zoekmachine, zijn nog ontoereikend.

"Er is gewoon nog zoveel meer content die moet worden geïndexeerd", vertelt Zuckerberg bij de presentatie van Facebooks positieve kwartaalcijfers. "Er is een enorm potentieel - een heleboel vragen die alleen Facebook en geen enkele andere dienst voor je kan beantwoorden."

Lees ook: Facebook kiest voor Bing bij zoektool Graph Search