De mogelijkheid voor Facebook-gebruikers om een inzicht te krijgen van wat het sociale netwerk allemaal over hen verzameld heeft, bestond al langer. Sinds 2010 is het mogelijk om via je accountinstellingen een kopie aan te vragen van je Facebook-gegevens.

Bij zo'n verzoek kreeg men tot dusver een kopie van de informatie die Facebook op zijn servers bewaart. Denk aan geplaatste en verstuurde berichten, foto's en chatgesprekken.

Daar komen nu ook naamswijzigingen en vriendverzoeken bij, net als inzicht via welke IP-adressen allemaal is ingelogd. Facebook laat weten de functie in de toekomst geleidelijk te willen uitrollen naar meer categorie├źn. Welke dat zijn staat niet in de verklaring.

Kritiek niet van de lucht

De kritiek op het privacybeleid van Facebook is de laatste jaren niet van de lucht. Er waren diverse aanvaringen. Zoals die met de Oostenrijkse student Max Schrems die in 2011 22 aanklachten indiende bij een rechtbank in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook is gevestigd.

De klachten kregen gehoor toen ook de Europese Commissie zich met de zaak begon te bemoeien. In maart vorig jaar gaf de commissie aan Facebook te willen onderwerpen aan de Europese regelgeving voor privacy. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens moest meer macht krijgen om overtredingen aan te pakken.

40.000 aanvragen

Facebook reageerde door later dat jaar zijn privacy-instellingen aan te passen. Het werd sindsdien gemakkelijker bepaalde informatie op profielen af te schermen en de controle over het delen van berichten en foto's te vergoten.

Het sociale netwerk telt op dit moment 845 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Volgens de New York Times hebben in Europa 40.000 Facebook-gebruikers tot nog toe een volledige kopie van verzamelde data over henzelf aangevraagd. Volgens Europese regels heeft Facebook 40 dagen de tijd om aan een dergelijk verzoek te voldoen.