Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maakt in een blogbericht bekend dat de grens van 500 miljoen woensdagochtend Amerikaanse tijd doorbroken is. Dat zijn, in de definitie van Facebook, gebruikers die in de laatste 30 dagen hebben ingelogd. Zuckerberg spreekt van een "belangrijke mijlpaal".

De groei in leden bij Facebook is enorm. Een jaar geleden telde het sociale netwerk nog 250 miljoen leden, sinds woensdag is dat het dubbele. Zuckerberg is ervan overtuigd dat het netwerk binnen onafzienbare tijd 1 miljard leden heeft, ondanks deze vele privacykritiek op Facebook.

Facebook profiteert van het "netwerkeffect". Nadat een bepaalde kritieke massa is bereikt groeit een sociaal netwerk exponentieel. Als al je vrienden ergens zitten, dan wil je daar ook zijn, om hun gesprekken niet te missen.

In april 2008 passeerde Facebook toenmalig rivaal MySpace in aantallen gebruikers. Nu is Facebook vele malen groter dan Twitter (105 miljoen leden) en LinkedIn (70 miljoen).

10 miljard dollar

Vergeleken met internetgigant Google draait Facebook nog betrekkelijk weinig omzet: 1 miljard is de voorspelling voor 2010. Het 1400 man tellende bedrijf werd in mei 2009 door investeerders al gewaardeerd op 10 miljard dollar.

Uit statistieken van een analist van O'Reilly Radar blijkt dat Facebook de laatste 12 weken het hardst is gegroeid in Zuid-Korea, met maar liefst 73 procent, en in Irak, met 52 procent. In absolute aantallen is de groei in de VS het sterkst. 9,1 miljoen Amerikanen werden de afgelopen 12 weken lid. In Indonesi├ź werden in dezelfde periode 3,4 miljoen mensen lid.