Facebook ziet bijna zijn gehele omzet opgaan aan de flink stijgende kosten die het maakt en houdt van de 1,6 miljard dollar die het in het laatste kwartaal van vorig jaar binnenkreeg, slechts 64 miljoen dollar over. Dat was een klap voor beleggers en het aandeel op Wall Street daalde licht. De kosten in het afgelopen kwartaal stegen met 82 procent vergeleken met een jaar terug. Dat komt onder meer doordat er 1200 personeelsleden zijn bijgekomen.

Investeringen in mobiel

Daarnaast heeft Facebook meer geïnvesteerd in mobiel. Zo is er een nieuwe Android-app er gekomen en moet er meer geld binnenkomen via mobiele advertenties. Dat laatste is cruciaal, omdat rond de beursgang van Facebook, alweer bijna een jaar geleden, de verwachtingen door analisten werden getemperd vanwege twijfels over de kansen van Facebook met mobiel adverteren.

Maar het aantal mobiele gebruikers heeft inmiddels de overhand. Voor het eerst gebruiken bezitters van een profiel de diensten van Facebook meer via hun mobieltje of tablet dan via de desktop of notebook. De omzet uit mobiel is nu 23 procent van de gehele inkomstenstroom. Niet alleen advertenties, maar ook gesponsorde nieuwsfeeds leveren geld op. “Dit resultaat moet verwelkomd worden aangezien het de uitdaging voor Facebook was hoe meer geld te peuren uit de groeiende mobiele gebruikersbrigade", zegt analist Eden Zoller van Ovum.

Meer geld halen uit Graph Search

Ovum ziet wel een groeiende druk op Facebook om in de komende maanden meer geld te halen uit de zoekfunctie Graph. “De meest logische manier om dat te bereiken is het invoeren van gesponsorde zoekresultaten." Verder vindt Ovum het opvallend dat Facebook zich op de vlakte houdt over specifieke details betreffende de omzet uit cadeaus en spelletjes. Overigens maakt dat maar een klein deel van de omzet uit.

De Amerikaanse en Canadese gebruikers leveren Facebook het meeste geld op, namelijk 13,58 dollar. Europeanen zijn per stuk 5,91 dollar waard en Aziaten sluiten de rij met per gebruiker een waarde van 2,35 dollar. Dat meldt The Register.