Het Sociale netwerk Facebook voegt een gezichtsherkenningsoptie toe aan haar diensten. De nieuwe dienst van het sociale netwerk herkent personen op nieuw geplaatste foto’s en koppelt hun account automatisch aan een foto. De gebruiker die de foto’s uploadt moet nog wel bevestigen wie daadwerkelijk op de foto te zien is.

Gezichtendatabase

De software van Facebook herkent personen met behulp van een database die ontstaan is door het ‘taggen’ van foto’s, het aangeven van gebruikers die op een foto te zien zijn. Dat taggen gebeurt nu nog handmatig. Volgens Facebook worden er per dag ruim honderd miljoen tags aan foto’s toegevoegd. Het sociaal netwerk wil dat proces met de nieuwe functie versimpelen.

“Hoewel tags een essentieel gereedschap zijn om belangrijke momenten uit te wisselen met vrienden, zeggen veel gebruikers dat het taggen van foto’s vaak een hele klus is”, stelt ontwikkelaar Justin Mitchell op zijn weblog. Hij noemt daarbij een voorbeeld van iemand die 64 foto’s van een bruiloft moet taggen en iedereen 64 keer afzonderlijk moet aanwijzen op een foto.

Sneller weten wie een foto plaatst

“Als je nu foto’s van die bruiloft op Facebook plaatst, groeperen we de foto’s van de bruid en geven we een suggestie over haar naam”, legt hij uit. “In plaats van haar naam 64 keer in te geven hoef je nu alleen nog op opslaan te klikken om alle foto’s van de bruiloft in één keer te taggen. Door taggen simpeler te maken weet je waarschijnlijk sneller wanneer je vrienden foto’s van je posten”.

Tegelijk met de nieuwe dienst voegt Facebook een nieuwe privacyoptie toe. Gebruikers kunnen bij hun instellingen aangeven dat zij niet automatisch herkend willen worden op foto’s. Dat betekent overigens dat andere gebruikers iemand nog steeds handmatig kunnen taggen. Of een gebruiker die automatische herkenning heeft uitgeschakeld wel in de gezichtsherkenningsdatabase komt, is onbekend.