Facebook doet een ambitieuze poging tot een geheel nieuwe mobiele interface met Facebook Home, dat draait op Android. Het is een complete takeover van zowel de Android-interface als van externe apps. En daarmee schiet Facebook-ceo Mark Zuckerberg slim onder de duiven van Google. “Het draait om mensen, niet om apps", aldus Zuckerberg.

Home plus ontgrendelscherm

Facebook Home nestelt zich eigenlijk tussen het besturingssysteem en andere Android-apps in. Het is een soort super-launcher, die de normale gebruikerservaring van Google's mobiele besturingssysteem vervangt. Daarbij bestaat Home uit verschillende onderdelen.

Centraal staat Cover Feed die zowel de homepage als het ontgrendelscherm overneemt. Hier toont Facebook de belangrijkste gebeurtenissen en interacties op het sociale netwerk. Hier zullen ook advertenties worden getoond, alleen nog niet in het begin, belooft Facebook.

Alleen voor toptoestellen

Daarnaast is er Chat Heads, een chat- en sms-functie. Deze toont de gezichten met diegene waarmee de gebruiker een conversatie heeft. Deze gezichten verschijnen zelfs bovenop andere apps. Ook zijn er nog verschillende notificatie-opties.

Facebook Home verschijnt op 12 april in de Google Play Store, alleen voor topmodellen als de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. Snel daarna zal het ook beschikbaar komen voor de nieuwste Android-vlaggenschepen: de Galaxy S4 en de HTC One. Daarnaast werkt Facebook samen met HTC en AT&T aan een goedkoop eigen toestel waarin Facebook Home al standaard zit geïntegreerd.

Facebook komt alles te weten

Niet iedereen staat te juichen met de diepe integratie van Facebook op de mobiel. “Ik ben zeer bezorgd over Facebook Home en privacyproblemen. Ze zullen weten wanneer we slapen. Waar we leven. Pas op", tweet de bekende blogger Om Malik.