Een klinkende overwinning voor privacyvoorvechters en consumentengroepen. Facebook moet zich neerleggen bij de Duitse privacywet, zo besluit de Duitse gerechtshof in de rechtszaak rondom de omstreden Friend Finder-functionaliteit, dat het hele adresboek gebruikt om uitnodigingen te versturen naar vrienden. Voor het eerst krijgt de databeschermingswet van Duitsland voorrang bij die van het Europese vestigingsland van Facebook, Ierland.

Veilige haven verleden tijd

Eerder oordeelde de Duitse rechter dat de Hamburgse privacytoezichthouder helemaal niets te zeggen heeft over Facebook, omdat die zijn Europees hoofdkantoor in Ierland heeft. Maar in deze zaak geeft het gerechtshof de Duitse wet alsnog voorrang, meldt Webwereld zustersite PCWorld.

Lees ook:

Facebook muilkorft Duitse privacywaakhond Merkel: Amerika afsluiten van Europese e-mails 10 jaar Facebook: de sociale explosie (tijdlijn)

Jarenlang heeft Facebook zich zo juridisch kunnen verschuilen achter de privacywetten van Ierland. De constructie, waar meer techbedrijven gebruik van maken, zorgt ervoor dat het land wordt gebruikt als 'veilige haven'. Door het houden van het Europees hoofdkantoor in Ierland kunnen Amerikaanse bedrijven onder naleving van wetten uit strengere landen zoals Duitsland uitkomen.

Data-verwerking

Maar het Duitse gerechtshof ziet dit anders. Omdat Facebook zijn data niet in Ierland maar bij het moederbedrijf in de Verenigde Staten verwerkt, kan dat eerste land geen verantwoording dragen. Aangezien het hoofdkantoor van Facebook in Amerika (Palo Alto) is gevestigd, en dus buiten de Europese Unie, geldt (binnen Duitsland) gewoon de Duitse privacywet.

"De bevindingen van de rechtbank zijn met name interessant omdat ze expliciet bevestigen dat de Duitse databeschermingswet geldt voor Facebook", blogt de Duitse IT-jurist Thomas Stadler. Het gerechtshof bevestigt dat ook verschillende clausules van Facebooks privacybeleid en voorwaarden de Duitse wet schenden. Wordt vervolgd?

Het piepkleine hoofdkantoor van de Ierse privacy-toezichthouder ligt in Portarlington, een klein dorpje op een uur rijden van Dublin, zo onthulde zakenblad Quartz in een uitermate sfeervol artikel: Klik voor groot Terwijl Facebook met 1000 man personeel verhuist naar het hypermoderne No 4 Grand Canal Square in de Ierse hoofdstad: Klik voor groot (Afbeeldingen via Google Street View)