Facebook heeft de bètaversie van zijn nieuwe zoekfunctie Graph Search gepresenteerd. Met de functie kunnen gebruikers op het sociale netwerk zoeken naar vrienden, foto's, plaatsen en interesses. Om altijd zoekresultaten te kunnen tonen, haalt Facebook de banden aan met Microsoft. Graph Search toont namelijk tevens webresultaten van zoekmachine Bing.

Stimulans voor Bing?

Dat is goed nieuws voor Microsoft. In Nederland is Google Search zeer dominant, terwijl er voor Bing nog geen handjevol procenten marktaandeel overblijft. Dat is ook niet gek, Microsoft investeert voornamelijk in de Amerikaanse versie van Bing en laat de Nederlandse versie verpieteren. Daarbij blijken volgens securityleverancier Sophos zoekresultaten in Microsofts zoekmachine vaker vergiftigd dan bij Google, iets wat overigens ook met de hoeveelheid zoekresultaten te maken heeft.

Graph Search is geen traditionele zoekmachine. Volgens Facebook-CEO Mark Zuckerberg geeft de tool antwoorden in plaats van zoekresultaten in de vorm van links. De dinsdag gepresenteerde versie van Graph Search is volgens hem een “zeer vroege bèta", waarbij de focus op basale zoekresultaten als foto's en vrienden is gelegd.

Geen Nederlands

Een beperkte groep Engelstalige gebruikers heeft Graph Search uitgerold gekregen. Facebook werkt al sinds de lente van 2011 aan de tool, die volgens Zuckerberg nog jaren nodig heeft op tot wasdom te komen. Er is geen indicatie wanneer een Nederlandstalige versie wordt uitgerold.

Volgens de makers geeft de zoektool iedere gebruiker unieke antwoorden. Het stellen van vragen binnen Graph Search is volgens productmanager Tom Stocky gepersonaliseerd. Zo kunnen gebruikers query's afbakenen, en hoeven zij niet langer elkaars profielpagina's af te struinen.

Een vraag als “Welke restaurants | in Amsterdam | vinden mijn vrienden leuk?" kan uiteindelijk in gestructureerde zinsdelen worden ingevoerd, waarna Graph Search direct een antwoord toont, eventueel in combinatie met de webresultaten van Bing.

Sociaal zoeken

Dat geeft de tool zijn sociale karakter. Volgens Zuckerberg een unieke functie die andere sociale netwerken ontberen. Critici, zoals Sophos-onderzoeker Paul Ducklin, zijn skeptisch over de gevolgen voor de privacy van gebruikers.

Facebook ketste dat in zijn presentatie af met het argument dat dezelfde informatie wordt getoond als voor de introductie van Graph Search.

Graph Search verschijnt bovenaan de pagina als zoekbalk: Klik voor groot