Sociaal netwerk Facebook weet van geen ophouden als het gaat om aankopen van kleinere mobiele spelers. Donderdag voegde het de technologie van Monoidics aan zijn portfolio toe, waarmee het software op fouten kan checken. De kennis van het Britse bedrijfje gaat toegepast worden om de eigen mobiele applicaties te verbeteren. Het overnamebedrag wordt niet bekend gemaakt.

“De acquisitie staat voor onze investering in de kwaliteit van ons mobiele applicatieplatform en onze mensen. Leden van het getalenteerde engineering team [van Monoidics] zullen gaan werken bij het Facebook kantoor in Londen zodra de deal gesloten is”, zegt de Londense Facebook-directeur Philips Su in een bericht op het sociale netwerk.

Slim scannen op bugs

De technologie van Monoidics is in staat bugdetectie met een wiskundig algoritme te verrichten, waardoor software automatisch wordt gescand op geheugenlekken of verkeerde verwijzingen. Het kan met alle typen applicaties overweg en is in staat bijgewerkte code te detecteren, zodat niet de gehele applicatie telkens opnieuw hoeft worden gescand bij een update. De software van het bedrijf is in gebruik bij onder andere ARM, Airbus en Mitsubishi Electric.

Facebook kondigde vorig jaar aan de ververscyclus voor zijn apps te gaan verkorten, wat betekent dat iedere één of twee maanden een nieuwe app voor iOS en Android moet verschijnen. Ook lanceerde het een Android bètaprogramma waar gebruikers kunnen helpen met het uittesten van nieuwe features. De technologie van Monoidics verkleint voor Facebook de kans op het pushen van buggy apps.

Facebook spendeert miljarden aan mobiele expertise

De mobiele aankoopwoede van Facebook laaide vorig jaar op met de 1 miljard dollar kostende aankoop van sociaal fotonetwerk Instagram. Daarna kocht het onder meer ontwikkelingsspecialist Parse, het talentvolle team achter blogsite Storylane en marketingbedrijf Tagtile.