Facebook heeft van het Amerikaanse octooibureau een patent toegewezen gekregen op rss-feeds van gebruikershandelingen op sociale netwerken. De titel van het patent met octrooinummer 7.669.123 luidt: "het dynamisch beschikbaar stellen van een nieuwsfeed over een gebruiker van een sociaal netwerk". Facebook heeft de patentaanvraag al in 2006 ingediend.

Gevolgen

Het octrooi betreft het gebruik van een feed als methode activiteiten op een site in de gaten te houden, de opslag van die activiteiten in een database, en het tonen van specifieke reeksen activiteiten aan de groepen gebruikers waar ze voor bedoeld zijn. Dit tamelijk brede patent kan flinke gevolgen hebben voor andere sociale netwerksites. Onder meer MySpace, Flickr, Yahoo, Google Reader en Google Buzz gebruiken soortgelijke 'activiteitenfeeds'.

Maar de precieze gevolgen van het patent laten zich nog raden. Omdat het octrooi vooral lijkt te gaan over de acties van vrienden op een sociale netwerksite, heeft het volgens het blog All Facebook waarschijnlijk geen grote gevolgen voor sites die werken met statusupdates, zoals Twitter.

Open Web

Google-medewerker Chris Messina, pleitbezorger voor een 'open web', hekelt dit patent van Facebook. Het toont volgens hem aan dat "het patentsysteem niet is ontworpen om de juiste vorm van innovatie te ondersteunen", meldt ict-nieuwssite NewsFactor.