De Amerikaanse Facebook-applicatieontwikkelaar Tal Alter stelt dat hij bewijs heeft gevonden voor een videochatfunctie voor het sociale netwerk. Dat bewijs heeft hij aangetroffen in de broncode van de Facebook-site, waar de ontwikkelkit (SDK) van Skype wordt aangeroepen. Alter blaast hiermee eerdere geruchten over een samenwerking tussen Facebook en Skype voor videochats nieuw leven in.

Wederzijdse koppeling

Alter legt op zijn weblog uit hoe hij de code die verwijst naar een videochat heeft gevonden. Terwijl hij een app ontwikkelde, ploegde hij door de HTML-broncode van een Facebook-pagina. De ontwikkelaar vond daar een JavaScript object met de naam ‘VideoChat’. Nader onderzoek door Alter wijst uit dat het object at random op willekeurige Facebook-pagina’s opduikt.

Alter stelt dat enkele onderdelen van het JavaScript-object specifiek verwijzen naar functies die gerelateerd zijn aan Skype. Volgens de ontwikkelaar suggereren de namen van functies dat het mogelijk is om te videochatten met Skype-gebruikers. Gebruikers van zowel Skype als van Facebook kunnen hun Skype id aan een Facebook-account koppelen.

Skype ging al voor

Dat zou kunnen bewijzen dat Facebook Skype wil integreren in de functies van haar website. Skype zelf integreerde eerder al updates van Facebook-vrienden en het telefoonboek van Facebook in haar desktopclient. Dat zou de eerste stap zijn geweest in de veronderstelde samenwerking.

Hoe de integratie van die twee diensten verder vormgegeven zou worden, wordt niet duidelijk uit de broncode die de ontwikkelaar heeft aangetroffen. De twee bedrijven houden zich op de vlakte, al heeft Facebook eerder bevestigd dat het inderdaad werkt aan videochat.