Volgens Facebook stemden "meer dan 600.000" gebruikers op de nieuwe gebruiksovereenkomst. Daarvan stemde 77 procent voor het invoeren van het herziene document.

Facebook had vooraf de eis gesteld dat minimaal 30 procent van de gebruikers een stem moest uitbrengen om het resultaat bindend te maken. Die kiesdrempel werd echter bij lange na niet gehaald. Toch worden de omstreden voorwaarden, na controle door een notaris, gewoon in gebruik genomen.

Facebook heeft meer dan 200 miljoen gebruikers. Dit betekent dat minder dan 1 procent van die gebruikers überhaupt de moeite heeft genomen om een stem uit te brengen. Facebook erkent dat dit een erg magere opkomst is. Volgens Facebook-jurist Ted Ullyot zegt dat er "veel moeite gedaan" om het stemmen makkelijk te maken. Zo werden de documenten vertaald in de meest gebruikte talen van het sociale netwerk en werd een bericht op de profielpagina's van de gebruikers geplaatst. Ook werd er reclame gemaakt voor de stemming.

Desinteresse

"We hoopten op een grotere opkomst", blogt Ullyot, die erop wijst dat dit de eerste stemming ooit was voor Facebook. Het sociale netwerk denkt erover na om de kiesdrempel van 30 procent te verlagen. Het sociale netwerk trekt uit de stemming niet de conclusie dat de gebruikers niet geïnteresseerd zijn in een kiessysteem.

Facebook voerde begin dit jaar een stemsysteem in waarmee gebruikers democratisch kunnen meebeslissen over de regels van de community. Het democratische systeem kwam voort uit een discussie over het veranderen van de gebruiksovereenkomst .

Felle kritiek

Na felle kritiek trok Facebook de nieuwe gebruiksvoorwaarden in en werden de oude in ere hersteld. De nieuwe voorwaarden konden namelijk zo geïnterpreteerd worden dat alle informatie die gebruikers op de site plaatsen voor altijd eigendom wordt van Facebook, met alle rechten die daarbij horen. Dit pikte de community niet.

De Facebook-groep " Millions Against Facebook's New Layout & Terms of Service" groeide door de ophef uit tot de op zes na grootste community op Facebook. De groep heeft bijna 2,7 miljoen leden. Slechts een klein deel van deze groep nam uiteindelijk de moeite om te gaan stemmen over de voorwaarden.