Marktwaakhond FTC (Federal Trade Commission) waarschuwt Facebook vooraf: de overname van WhatsApp kan alleen zonder problemen doorgaan wanneer er niet wordt getoornd aan het privacybeleid. Het opkopen van WhatsApp door Facebook stuitte veel privacyvoorvechters tegen de borst, maar slechts een klein deel van de gebruikers liep weg.

Belofte maakt schuld

In een brief aan beide bedrijven laat de FTC weten dat Facebook vooraf moet beloven om geen gebruik te maken van persoonlijke data van WhatsApp-gebruikers voor gerichte advertenties, meldt Webwerelds zustersite PCWorld.

In WhatsApps privacyvoorwaarden staat dat het bedrijf geen namen, adressen of e-mailadressen verzamelt maar alleen telefoonnummers. Ook zegt WhatsApp geen locatiedata te oogsten, alhoewel gebruikers vrijwillig (opt-in) hun locatie kunnen delen met andere gebruikers.

FTC houdt Facebook in de gaten na overname

"Als de overname is afgerond en WhatsApp deze belofte niet na komt, zijn beide bedrijven in overtreding van sectie 5 van Federal Trade Commission Act en wordt mogelijk een bevel van de FTC uitgevaardigd tegen Facebook", staat in de brief van directeur consumentenprotectie Jay Mayfield van de FTC.

Facebook belooft zich te houden aan deze eisen. Het bedrijf is blij met de goedkeuring door de FTC en laat in een statement weten dat beide bedrijven zich na de overname aan alle geldende wetten zal blijven houden. Hierdoor kan de definitieve goedkeuring van inlijving van de populaire berichtendienst niet lang uitblijven.