Facebook heeft een nieuwe structuur uitgerold waarmee het sociale netwerk de manier van het ordenen van verschillende berichten wil stroomlijnen en bundelen. In plaats van verschillende programma's te gebruiken voor e-mail, chat of sms-berichten moet dit samenkomen in een 'sociale inbox' in Facebook. "Je zou je niet druk hoeven maken of iemand de voorkeur geeft aan chat of e-mail, of moeten nadenken over welke technologie je daarvoor zou moeten gebruiken. Kies gewoon een naam en typ een bericht", blogt Joel Seligstein, software developer bij Facebook.

Facebook Messages is wat hem betreft dan ook niet zozeer een e-mailclient of de 'Gmail killer' waar veel over werd gespeculeerd. Wel krijgen alle Facebook-gebruikers de optie om een @facebook.com e-mailadres te nemen. Het verschil met gangbare e-mail is dat het een aantal opties onbeert, zoals onderwerp, cc en bcc velden. Het lijkt volgens Seligstein meer op chatten. "We wilden dit meer op een gesprek laten lijken."

Conversatiehistorie vastleggen

Messages is opgebouwd rondom mensen. Het is de bedoeling dat er een historie wordt opgebouwd van alle conversaties die via chat e-mail of sms plaatsvinden tussen twee personen. Dat maakt het makkelijker om later terug te zoeken in die conversaties. Facebook wil graag de hele conversatiehistorie van gebruikers vastleggen van de eerste ontmoeting tot het wegbrengen van de kinderen naar voetbaltraining. "Dat is een supercool idee", vindt Seligstein.

Facebook wil dan ook de zakelijke e-mail scheiden van de privémail. Messages moet uitkomst bieden door een inbox te zijn speciaal voor vrienden. Als er (e-mail) berichten binnenkomen die niet van vrienden afkomstig zijn, worden die in de folder 'overig' geparkeerd. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld het e-mailadres van je oma te whitelisten, of 'vrienden' waarvan je geen berichten meer wilt ontvangen te verbannen naar de 'overig' map. Door zo te werken wil Facebook ook voorkomen dat er spam in de inboxen verschijnt.

E-mail is niet leuk meer

Facebook is niet het eerste bedrijf dat constateert dat e-mail niet leuk meer is. Ook Mozilla werkt aan een sociale inbox, Raindrop genaamd, waarin e-mail en berichten van andere diensten zoals Twitter of Facebook overzichtelijk worden weergegeven De nieuwe Facebook-service is niet direct voor iedereen beschikbaar. Messages wordt binnen de komende paar maanden uitgerold. Wie niet kan wachten kan alvast een uitnodiging aanvragen.