Facebook heeft dit weekend berichtgeving op Amerikaanse sites weersproken over het uitbrengen van een telefoon onder het eigen merk. De smartphone zou gaan werken met Google Android, zo berichtten Techcrunch en Silicon Alley Insider eerder. Een woordvoerder van Facebook ontkent dat. "Het verhaal klopt niet. Facebook maakt geen eigen telefoon", aldus woordvoerder Jaime Schopflin tegen Mashable.

Integratie

Volgens Schopflin werkt Facebook wel aan enkele projecten waarbij er sprake is van een 'verregaande integratie' van Facebook op telefoons. "Mensen willen dat dan een 'Facebook-telefoon' noemen, omdat dat zo goed klinkt, maar we produceren zelf geen telefoons." Met welke fabrikanten Facebook wel werkt aan de genoemde 'verregaande integratie' maakt Schopflin niet bekend.

Volgens TechCrunch zou Facebook de hardware niet zelf produceren. Wel zouden Facebook-medewerkers in het geheim werken aan een toestel met het Facebook-merk erop.

Veel bedrijven, waaronder Google, laten de hardware van een telefoon door bijvoorbeeld HTC fabriceren maar plakken er hun eigen merknaam op. Ook de besturingssystemen worden vaak zelf geleverd. Facebook zou twee zwaargewichten gespecialiseerd in besturingssystemen hebben ingezet om een telefoon volgens dat recept naar de markt te brengen.

Kritiek op Android

Facebook-ontwikkelaar Hewitt heeft al meermaals kritiek geuit op Apple. Maar hij noemt op Twitter de ontwikkeltools van Android, zoals Eclipse, ook 'verschrikkelijk' en vindt het systeem zelf er 'lelijk' uitzien. Bovendien zijn er volgens hem te veel onduidelijkheden over kleine verschillen tussen alle Android-toestellen.