Dit meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen die dicht bij het vuur zitten. Naast toegang tot de profielen krijgen de ontwikkelaars ook toegang tot de thuispagina's van gebruikers.Volgens de krant wordt dit nieuws maandag aangekondigd door de sociale netwerksite.

Ontwikkelaars kunnen met toestemming van de profielhouder gebruik maken van video's, foto's, berichten en reacties van het platform. Met de toegang tot deze informatie kunnen er nieuwe diensten worden gebouwd. Dit is een grote verandering voor Facebook omdat het sociale netwerk tot nu toe uit grote controle uitgeoefende op het uiterlijk van de site.

Gebruikers binden

Facebook hoopt met de stap de gebruikers meer aan zich te binden, meldt The Wall Street Journal. Daarnaast moet het meer interactie met de site uitlokken. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om een website te bouwen waarop alleen de berichten van bepaalde vrienden worden geaggregeerd. Ook kunnen de foto's die een gebruiker uploadt naar zijn profiel automatisch op een andere site worden geplaatst.

Voor elke dienst is toestemming van de gebruiker nodig om de informatie te gebruiken. De privacy-instellingen van de profielhouder gelden ook voor alle nieuwe diensten. Ontwikkelaars krijgen via een 'application programming interface' (api) toegang tot de informatie.

Kritiek van ontwikkelaars

Facebook was het eerste grote sociale netwerk dat toeliet dat derden applicaties voor het platform ontwikkelden. Dat bleef echter beperkt tot programmatuur binnen de site zelf. De 200 miljoen leden tellende site werd in het verleden hevig bekritiseerd.

Het sociale netwerk hanteerde een aangepaste programmeertaal voor het platform. Ook zou de site te weinig openheid bieden. Populaire sites als Twitter hebben eerder al veel profijt gehad van hun api's.