Forbes heeft de jaarlijkse lijst gisteren gepubliceerd, en zoals altijd nemen eigenaren van technologiebedrijven hoge plaatsen in.

Met stip

Zuckerberg is daarbij de meest opvallende. Het afgelopen jaar zag de Facebook-oprichter zijn vermogen toenemen met een slordige 4,9 miljard dollar. In een jaar tijd is het vermogen van de 26-jarige ondernemer verdrievoudigd, wat goed is voor een sprong naar plaats 35 op de Forbes-ranglijst. Dat is een winst van precies 100 plaatsen, en daarmee heeft hij in één klap oude bekenden ingehaald als Apple-voorman Steve Jobs (42), oprichter Pierre Omidyar van eBay (47) en CEO Eric Schmidt van Google (48).

Die stijging heeft Zuckerberg vooral te danken aan de waarde van Facebook, die door eigen-vermogendeals is gestegen naar 26 miljard dollar. Zuckerberg heeft een belang van 24 procent. Ook mede-oprichters komen in de lijst voor: Dustin Moskovitz staat op plaats 290, en Eduardo Saverin komt binnen op 356. Moskovitz is ook de jongste op de lijst, hij is acht dagen jonger dan Zuckerberg.

Bill Gates

De Top-20 wordt gedomineerd door technologie-kopmannen. Bill Gates blijft volgens Forbes de rijkste Amerikaan. De Microsoft-opichter zag zijn vermogen stijgen naar met 4 miljard 54 miljard dollar. Op twee staat, zoals vanouds, Warren Buffett met een vermogen van 45 miljard. Topman Larry Ellison van Oracle staat met 27 miljard op plek 3. Sergey Brin en Larry Page staan met 15 miljard ieders op een gedeelde 11e plek. Michael Dell (Dell), Steve Ballmer, Paul Allen (beiden Microsoft) en Jeff Bezos (Amazon) staan respectievelijk op plaatsen 15, 16, 17 en 18.