Dat meldt Techcrunch op basis van anonieme bronnen. Voorheen moesten externe ontwikkelaars nog een overeenkomst sluiten met Facebook over het (her)gebruik van de code. Binnenkort, waarschijnlijk deze week, zal de profielensite de broncode helemaal vrijgeven, zo meldt het doorgaans zeer goed ingelichte weblog.

De stap stelt ontwikkelaars in staat om zelf gadgets te ontwikkelen, of om gadgets van Facebook over te zetten naar andere netwerken. Bebo biedt nu al de mogelijkheid om gadgets over te zetten, maar heeft daarvoor een licentie moeten tekenen. Met het openstellen van Facebook komt die mogelijkheid voor iedereen beschikbaar.

De zet van Facebook werd breed verwacht, omdat Facebook zich als een van de weinige 'sociale' spelers buiten het OpenSocial programma heeft gehouden.

De grootste partijen in het sociale netwerkveld zijn momenteel in een intense strijd gewikkeld. Dat dit gevecht veelal technisch van aard is en de gemiddelde webprofielgebruiker onbekend is of koud laat, maakt deze niet minder cruciaal: dit is het front van een wereldwijde oorlog om honderden miljoenen profielgebruikers en de gigantische informatiegoudmijn die dat oplevert.