Waar Google met project Loon via talloze ballonnen draadloos internet naar afgelegen gebieden wil brengen, tracht Facebook op een andere manier drempels te verlagen voor internettoegang voor de "volgende 5 miljard mensen". Samen met Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm en Samsung heeft het sociale netwerk het consortium Internet.org opgericht met dat doel.

Compressie, caching, CDN's

De groep gaat echter niet direct internet-infrastructuur uitrollen in de ontwikkelingslanden, maar zal het internet toegankelijker en goedkoper maken doormiddel van goedkopere smartphones en efficiënter dataverbruik van apparaten en software. De techgiganten willen daarnaast samenwerken met lokale overheden en bedrijven om de beschikbaarheid van draadloos internet te vergoten met bijvoorbeeld wifi-hotspots en small cells.

De meeste mobiele browsers, zoals van Nokia en Opera, gebruiken al flinke compressie van het internetverkeer via een proxy, waardoor het dataverbruik wordt geminimaliseerd. Dergelijke technieken, maar ook het gebruik van caching en content delivery networks (CDN's), zullen verder worden ontwikkeld, meldt het consortium.

Facebook datavrij

Daarnaast zijn bedrijven als Facebook al langer actief met allerhande deals met mobielmakers en operators om hun diensten verder te verspreiden. Zo heeft een Nokia Asha een hardwarematige Facebook-knop (in sommige landen trouwens een WhatsApp-knop).

Ook biedt Facebook al jaren de gestripte site 0.facebook.com, waarmee mobiele operators een basale Facebook-ervaring datavrij kunnen aanbieden. In Nederland zou 0.facebook.com waarschijnlijk op de netneutraliteitsbezwaren stuiten.