Facebook is van plan om meer informatie te verstrekken over privacymogelijkheden die gebruikers hebben. Ook worden er technische veranderingen doorgevoerd waardoor de controle die leden over wat wel en niet wordt prijsgegeven beter geregeld wordt.

Deze veranderingen zijn een direct gevolg van een onderzoek naar Facebooks privacyreglement door de Privacy Commissioner of Canada, een privacywaakhond die klachten van Canadese burgers behandelt. Er werd een scala aan Amerikaanse sites onderzocht door de Canadezen die een jaar bezig waren met het doorlichten van Facebook, die daar vrijwillig aan meewerkte.

Teveel toegang voor ontwikkelaars

Naast het meer belichten van de privacymogelijkheden en het verruimen van mogelijkheden om de privacy af te schermen, zal Facebook gebruikers aansporen om hun instellingen kritisch te bekijken en zo nodig te herzien. De tienduizenden applicaties van derden die draaien binnen het platform moeten zich ook aan de nieuwe regels gaan houden. De makers moeten voor alle gegevens die ze willen gebruiken toestemming krijgen van de profielhouder.

Als Facebook deze veranderingen heeft doorgevoerd valt het netwerk binnen de Canadese wet. De Canadezen hekelen vooral de vrije toegang van applicatieontwikkelaars tot persoonlijke informatie.