Alhoewel beide partijen nog niet officieel willen reageren, weet de New York Times te melden dat een schikking op handen is. Daarmee zou een einde komen van een jaren durend gênant juridisch moddergevecht tussen de oud-studenten.

De geschiedenis lijkt op een uit de hand gelopen Harvard-jaloezie. Het onafhankelijke studentenblad 02138 (vernoemd naar de postcode van Harvard) heeft uitgebreid en onderhoudend over de kwestie bericht, compleet met documenten die in de rechtszaak naar boven kwamen.

Stiekem voor zichzelf

Het begon met drie studenten, Divya Narendra en de broers Cameron en Tyler Winklevoss. Zij ontwikkelde een concept voor een online studentennetwerk, genaamd ConnectU. Om de site vorm te geven huurden ze medestudent Mark Zuckerberg in, die webprogrammeur was.

Zuckerberg kwam zijn verplichtingen echter niet na en het ConnectU-project liep vertraging op. Intussen had Zuckerberg het hele concept gejat en was stiekem voor zichzelf aan het programmeren, zo beweren de gebroeders Winklevoss.

En plotseling, nog voordat ConnectU af was, lanceerde Zuckerberg een vrijwel identieke profielensite genaamd Thefacebook.com, vernoemd naar het traditionele smoelenboek dat veel studentenverenigingen in ere houden.

Aanklachten over en weer

Sindsdien zijn de rapen gaar en maken de initiators van ConnectU en Zuckerberg elkaar het leven zuur. De Winklevossen klaagden Zuckerberg aan voor het traineren van hun webproject en het zich toe-eigenen van hun concept. Zuckerberg en Facebook dienden later een eigen aanklacht in tegen ConnectU wegens oneerlijke handelspraktijken. De rechtszaken slepen zich al jaren voort.

Ondertussen bleef ConnectU sappelen als studentikoos vriendennetwerk, terwijl Facebook aan haar fenomenale zegetocht over het web begon. De site heeft nu meer dan 70 miljoen leden en is ettelijke miljarden waard.

Aan het juridische getouwtrek om het concept van een online studentennetwerk komt nu waarschijnlijk een einde in een onderhandse schikking. Details daaromtrent zijn er nog niet, áls die al bekend worden gemaakt.

Nieuwe klager

Maar Zuckerberg is mogelijk nog steeds niet uit de problemen. Er heeft zich namelijk een andere gedupeerde 'uitvinder' gemeld, Aaron Greenspan, die claimt al maanden voordat zowel Facebook als ConnectU online gingen een online sociaal netwerk te hebben opgezet genaamd houseSYSTEM. Een onderdeel van deze vroege profielensite zou "The Face Book" heten.