Facebook is onderdeel van de branchevereniging van techbedrijven die officieel tegen is. Daarom is het sociale netwerk samen met grote namen als Apple en Google genoemd als tegenstander van de CISA. Achter de schermen zou het bedrijf stevig lobbyen om de wet er vandaag doorheen te drukken, zo meldt privacyorganisatie Fight for the Future.

Geen piraterijbestrijding

Vannacht wordt in de senaat naar verwachting eindelijk gestemd over een pakket cybermaatregelen, door tegenstanders als big brotherachtige surveillancewet gezien, en het ziet er goed uit voor de voorstanders. Als de senaat voor stemt, staat de wet weinig meer in de weg.

Lees ook: 5 vragen over nieuwe cyberwetgeving CISA

Tegenstanders krijgen moeilijker steun dan destijds met wetten als SOPA en CISPA omdat de makers slim genoeg zijn om auteursrechtenbescherming deze keer niet mee te nemen in de maatregelen. Privacy leeft nou eenmaal een stuk minder bij een groot publiek dan piraterij.

Weer lekker dataslepen

CISA zorgt ervoor dat er meer 'dreigingsinformatie' wordt gedeeld tussen bedrijven en overheid. Maar dat is een politiek eufemisme dat een ongebreideld datasleepnet mogelijk maakt. Mike Masnick van TechDirt schreef dit artikel over hoe de wet ervoor zorgt dat programma's als PRISM gewoon weer kunnen worden opgestart.