's Werelds grootste social network verklaart na het oplossen van de storing dat de oorzaak zat in onderhoud van zijn netwerkinfrastructuur. Die IT-werkzaamheden werden maandagochtend uitgevoerd en hadden als neveneffect "een issue dat sommige gebruikers verhinderde om te posten op Facebook", zegt een Amerikaanse woordvoerder tegen Webwerelds zustersite Computerworld.com.

Maandag geen Facebook-dag

Volgens Facebook was de storing van korte duur. Gebruikers hebben dat niet allemaal zo ervaren. De uitval van Facebook - mogelijk met nog naijlen - duurde gisteren het grootste deel van de dag. "We hebben de kwestie snel opgelost en zijn nu terug op honderd procent", aldus de woordvoerder. Die maakt namens het bedrijf ook excuses voor eventuele ongemakken die de storing heeft veroorzaakt.

Het officiële Twitter-account van Facebook heeft gedurende en ook na de storing geen melding daarvan gemaakt. Ook de newsroom van het beursgenoteerde bedrijf bevat geen bericht over de downtime of over het oplossen ervan. De statuspagina van Facebook laat geen problemen zien. Wel werden er gistermiddag veel fouten weergegeven op de API-status, met onder meer een lange reactietijd.

Momentopname

Die twee grafieken lijken nu weer gekalmeerd: de gemiddelde reactietijd van de API (application program interface) vertoont een dalende lijn, maar het aantal fouten fluctueert nog flink. Het valt echter niet te bepalen hoe de status nu is ten opzichte van gisteren omdat Facebook de vertikale as van zijn statusgrafieken niet voorziet van een schaalindeling. Het is daardoor niet duidelijk of het niveau van nu veel of slechts een beetje lager is dan de plotse stijging van gisteren.