Facebook en Microsoft hebben hun samenwerking rond de zoekfunctie op de populaire sociale netwerksite herzien. Facebook-bezoekers krijgen binnenkort een volledige versie van Bing voorgeschoteld als ze gebruik maken van de webzoekfunctie op Facebook. De overeenkomst geldt nu ook wereldwijd. Dit meldt Microsoft op zijn Bing-weblog.

Gerichte advertenties

De vriendensite gaat echter nu wel zijn eigen advertenties verkopen. Facebook kan zelf gerichtere advertenties tonen en krijgt zo meer controle over de inkomstenstroom. Microsoft blijft ook eigen zoekadvertenties tonen, schrijft Bing-manager Jon Tinter. De veranderingen gaan de komende weken in.

In 2007 heeft Microsoft 240 miljoen dollar in Facebook geïnvesteerd. Het werd daardoor de 'exclusieve advertentiepartner' van het veelgebruikte sociale netwerk. De nieuwe overeenkomst draait dat terug. Facebook beheert voortaan alle banners op zijn eigen site.

Marktaandeel opkrikken

Microsoft probeert op alle mogelijke manieren het marktaandeel voor Bing op te krikken. Het tonen van Bing-resultaten via Facebook op wereldwijde schaal moet daarbij helpen. Facebooks populariteit groeit nog altijd snel. De site is vorige week de grens van 400 miljoen leden gepasseerd.

Het marktaandeel van Bing ligt in de Verenigde Staten nu tussen de 9 en 11 procent, blijkt uit recente cijfers van onderzoeksbureaus ComScore, Nielsen en Hitwise. De Nederlandse versie van Bing is nog altijd een bètaversie, die de geavanceerde functies ontbeert.

Facebook vs Gmail

Facebook werkt intussen aan een aanval op zoekreus Google. Project Titan moet uitmonden in een nieuwe webmaildienst waarmee Facebook de strijd aangaat met Gmail.

De sociale netwerksite is volgens ict-nieuwsblog Techcrunch van plan alle leden een Facebook.com-mailadres te geven. Ook krijgt de webmaildienst volledige ondersteuning voor de mailprotocollen POP en IMAP, zodat gebruikers ook via andere programma's en diensten hun Facebook-mail kunnen ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer Facebook de nieuwe webmaildienst hoopt te starten.