Facebook voegde zondag bij de eerste groepen gebruikers de nieuwe chatbalk onderaan het scherm toe, meldt Inside Facebook. De chatbalk is altijd zichtbaar op de site. Er is geen mogelijkheid de functie uit te zetten. Gebruikers kunnen wel aangeven dat ze 'offline' zijn.

De chatbalk geeft toegang tot chatvensters, online vriendenlijsten en statusberichten. Binnenkomende chats zijn zichtbaar met een rood praatwolkje. De chatvensters zijn zowel op de Facebook-pagina's zelf als in aparte browservensters te openen.

Facebook onthoudt de meest recente chatberichten per vriend. Er is een optie om die te wissen. Alle Facebook-vrienden verschijnen automatisch in de chatlijst met hun echte naam, niet met hun nickname.

Alleen met vrienden

Het is alleen mogelijk te chatten met vrienden, niet met andere Facebook-gebruikers. Bij een aantal activiteiten op Facebook verschijnt er automatisch een statusbericht in de chatlijst. Dat geldt bijvoorbeeld bij het spelen van een spelletje of het posten van een bericht op iemands profiel.

Enkele weken geleden zei Facebook-medewerker Matt Cohler nog dat de site van plan is een Chat API toe te voegen. Daarmee zouden externe ontwikkelaars ook nieuwe applicaties kunnen bouwen voor Facebooks nieuwe chatplatform. Die Chat API is nog niet klaar.

Concurrentie

Met de chatfunctie gaat de sociale netwerksite de strijd aan met instant messaging-programma's als Windows Live Messenger, AIM en Google Talk. De chatfunctie van Google heeft overigens nog altijd maar een klein marktaandeel ten opzichte van de rest.

Facebook, opgericht in 2004, heeft 69 miljoen actieve gebruikers en is na Myspace de grootste communitysite ter wereld. Volgens onderzoeksbureau Comscore komt 45 procent van de Facebook-leden dagelijks terugen blijven ze gemiddeld 25 minuten per dag op de site. Dat aantal minuten zal door de chatfunctie alleen maar toenemen, hoopt Facebook.