Facebook heeft in Brussel een kantoor van waaruit de lobbyactiviteiten worden gecoördineerd en uitgevoerd richting het Europees Parlement, dat daar om de hoek ligt. Nu nog telt het kantoortje een bezetting van twee personen, maar de aansturing van de lobby wordt door niemand minder dan director EU Affairs Erika Mann gedaan.

Mann is voormalig Europarlementariër en is naast hoofdlobbyist van Facebook in Europa ook nog eens lid van de Raad van Commissarissen van de ICANN, de uitgever van top level domeinen. Haar kantoor moet worden uitgebreid met twee extra personeelsleden, zo schrijft het Belgische Datanews naar aanleiding van een presentatie van Mann tijdens een event in België.

Privacy-richtlijnen eerste zorg

De eerste prioriteit voor Facebook ligt op dit moment bij de data privacy richtlijnen die binnen twee jaar zullen worden vastgesteld door het Europees Parlement. “Ik probeer de belangen van Facebook te verdedigen wanneer het over wetgeving en regelgeving gaat", zegt Mann tegen Datanews.

“Het is nog te vroeg om te zeggen of de wet de goede kant op gaat. We hopen dat er uiteindelijk een compromis uit de bus zal komen waarbij regulatie en wetgeving hand in hand zullen lopen met innovatie."

Facebook denkt invloed te hebebn

Facebook probeert de Europarlementariërs daarin te beïnvloeden en verwacht dat dat effect zal hebben. “Dat denk ik wel. We staan daarin trouwens niet alleen, ook andere technologische bedrijven hebben een 'policy director' die op dezelfde lijn zit. Europa zoekt volgens mij echt naar manieren waarop het de fragmentatie (in wetgeving, red) kan verminderen."

Voor de twee vacatures bij de Europese lobby-club van Facebook in Brussel is Mann “vooral op zoek naar mensen die affiniteit hebben met wetgeving en regulatie". Facebook heeft verder zijn Europese verkoopkantoor in Amsterdam en het Europese hoofdkantoor met datacenter in Ierland.