Dat verklapt architectuurontwerper Charlie Manese van Facebooks Open Compute project in een interview met Infrx. Het sociale netwerk dreef hierbij tot voor kort op Amazon Web Services (AWS) maar doet het nu zelf. Het gebruikt daardoor naar eigen zeggen nu ongeveer een derde minder servers, wat "uiteraard onze kosten aanzienlijk verminderd vergeleken met Amazon".

De bulk met data is gigantisch. Elke dag worden er 45 miljoen foto's geüpload op Facebooks foto-app. Wat nog een schijntje is vergeleken met Facebook zelf: 300 miljoen afbeeldingen. Maar ook de 6 miljard likes en zorg voor 200 miljoen verbindingen om te garanderen dat connecties elkaar zien op hun tijdlijnen, vergt rekenkracht.

Facebook werkt daarom volop aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van datacenters. Een volledig nieuw gebouwd datacenter in Iowa is zo goed als klaar. Dat draait voor een groot deel op windenergie - volgens Manese tegen een kostprijs dichtbij die van conventionele energiebronnen - en gaat binnenkort online. Volgens de architectuurontwerper kan Facebook niet overleven wanneer het alleen maar servercapaciteit bijkoopt.

Bekijk hieronder het volledige interview: