De komende weken krijgen Facebook-gebruikers betere mogelijkheden om te voorkomen dat persoonlijke informatie voor anderen zichtbaar is. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maakte dat woensdag op een persconferentie bekend.

De afgelopen maanden kwam Facebook onder een lawine van kritiek terecht omdat de privacy-instellingen te complex zijn, en het sociaal netwerk teveel trachtte alle profielinformatie openbaar te maken.

Account opzeggen

Een aantal bekende webcelebrities, zoals blogger/sf-schrijver Cory Doctorow en podcaster Leo Laporte, zegden hun account bij het sociale netwerk op. Ook kwamen er tools op de markt die gebruikers hielpen bij het beheren van hun instellingen.

Gebruikers kunnen vanaf nu met één klik de privacy-instellingen bepalen voor alle soorten content, van foto's tot statusberichten. Ook wordt het makkelijker om er voor te zorgen dat makers van applicaties binnen Facebook, zoals Farmville, en partnersites géén toegang hebben tot persoonlijke informatie.

Niet vindbaar

Bovendien wordt het mogelijk om basale profielinformate, en met wie je vrienden bent, af te schermen. In een blogpost adviseert Mark Zuckerberg overigens dat dit niet wenselijk is. "Anders ben je niet vindbaar voor mensen die je misschien kennen, en dat maakt de site minder waardevol voor jou."

Sommige profielhouders kregen woensdag al direct de nieuwe privacy-instellingen voorgeschoteld. Alle gebruikers worden de komende weken overgezet.

Mashable heeft een videoverslag van de persconferentie van Mark Zuckerberg:

De Electronic Frontier Foundation geeft alvast tips om je privacy zo goed mogelijk in te stellen: