Woensdagavond diende Facebook zijn langverwachte aanvraag voor een beursgang in. Het bedrijf wil 5 miljard investeringsgeld ophalen. In de openbare aanvraag wordt niet gerept over de datum wanneer het bedrijf daadwerkelijk naar de beurs wil gaan, ook is er geen verwachting terug te vinden van de hoogte van de aandelenprijs.

Omzet stijgt sterk

Uit de papieren komen wel financiële details naar voren waar voorheen alleen maar over gespeculeerd kon worden. Facebook had in 2011 een omzet van 3,7 miljard dollar, in 2010 was dit nog 2 miljard. Het nettoresultaat was in 2011 1 miljard en in 2010 606 miljoen dollar. In 2009 zette Facebook 777 miljoen om met een nettoresultaat van 229 miljoen.

Het sociale netwerk, door Mark Zuckerberg opgericht in 2004, passeerde in 2008 de 100 miljoen gebruikers, op dit moment zijn er 845 miljoen leden. De site had afgelopen december dagelijks gemiddeld 483 miljoen man over de vloer, in dezelfde maaand in 2010 waren dat er nog 327 miljoen.

Ceo Zuckerberg verdiende in 2011 1,5 miljoen dollar aan de site. En Sheryl Sandberg, de coo van Facebook, moet het doen met een jaarlijks basissalaris van 296.000 dollar, maar met haar bonus, inkomsten uit aandelen verdiende ze vorig jaar 30,9 miljoen dollar aan Facebook.

'Het gaat niet om het geld'

In een brief die is opgenomen in de beursaanvraag zegt Zuckerberg dat hij van tevoren niet van plan was om van Facebook een bedrijf te maken. Het moest een dienst worden om mensen met elkaar in contact te brengen.

"De meeste groten der aarde zijn primair begaan met het bouwen en het onderdeel zijn van grootse dingen, maar ze willen ook geld verdienen", staat te lezen in de brief. "Door het proces van het opbouwen van een team - en ook het bouwen van een developercommunity, en een advertentiemarkt en investeerdersbasis - heb ik een diepgewortelde waardering ontwikkeld voor het het opbouwen van een sterk bedrijf met een sterke economische motor en sterke groei de beste manier kan zijn om veel mensen ertoe te zetten om belangrijke problemen op te lossen."

"Simpel gezegd: we bouwen geen diensten om geld te verdienen, we verdienen geld om betere diensten te maken."