Facebook hoopt een groot deel van zijn inkomsten in de toekomst uit video te halen. Het plan is om dagelijks in het Nieuwsoverzicht (News Feed) video-advertenties te verkopen voor een bedrag dat oploopt tot één miljoen dollar per video. De start van het nieuwe advertentiemodel staat gepland voor deze zomer.

Dat meldt advertentiewebsite AdAge op basis van gesprekken met verschillende adverteerders die zijn benaderd. Facebook zelf wil niet reageren op de video-advertenties en genoemde bedragen.

Maximaal 3 video’s per dag

De video’s blijven één dag in het Nieuwsoverzicht – dat onlangs nog een nieuw uiterlijk kreeg - staan. Een gebruiker krijgt op die manier nooit meer dan drie verschillende video-advertenties per dag te zien. Eén video gaat maximaal 15 seconden duren en wordt automatisch afgespeeld.

Facebook is actief op zoek naar adverteerders en partners. Vanwege het potentieel grote bereik mikt het daarbij volgens AdAge op dezelfde partijen die advertentieblokken op televisie inkopen. Facebook verkoopt op dit moment advertenties in vier categorieën, onderverdeeld in mannen en vrouwen, en in boven en onder de 30 jaar oud.

Aangeklaagd door Yahoo

Het sociale netwerk werd overigens een maand geleden nog aangeklaagd voor zijn video-advertenties. Yahoo beweert dat enkele services van Facebook, waaronder het Nieuwsoverzicht en de video-advertenties beide gebruik maken van Yahoo’s patenten op social networking en online adverteren. De profielensite zou zeker tien Yahoo-patenten schenden.