De wereldwijd rondgaande storing is woensdagochtend rond 6:00 uur begonnen. Het heeft zowel de website als de dienst zelf geraakt, zodat ook apps niet konden inloggen. Sommige gebruikers melden dat ze wel via beveiligde verbindingen (https) konden inloggen.

Europa, Oostblok en Rusland

Nieuwssite Nu.nl schrijft dat Canada en de Verenigde Staten niet zijn getroffen door de storing, maar vele Europese landen wel. Daarnaast zijn ook Oostbloklanden afgesneden van het Amerikaanse sociale netwerk, net als Rusland, meldt NOS-correspondent Kysia Hekster op Twitter.

Het probleem lijkt zojuist om 9:00 weer verholpen te zijn. Het is op dit moment onduidelijk wat de oorzaak is. Het bedrijfsblog van Facebook heeft nog geen melding van de uitval van vanmorgen. Dat geldt ook voor het technisch ge├Ârienteerde engineering-blog van het bedrijf. Het dashboard dat de status van het Facebook-plaform aangeeft voor externe developers rapporteert dat alles in orde is en dat er recent geen verstoringen zijn geweest,

DDoS op zichzelf

Facebook heeft eind 2010 ook al een grote storing gehad. Ironisch genoeg is het sociale netwerk toen onderuit gegaan door een systeem dat foutmeldingen verwerkt en storingen moet voorkomen. Een foute database-waarde zorgde voor een constante stroom aan foutmeldingen die weer gecorrigeerd werden wat weer fout liep. Facebook bezorgde zichzelf toen een DDoS-aanval. Dit was toen de ergste storing in vier jaar tijd, gaf het bedrijf zelf aan.

Update:

Artikel aangevuld met landen waar de storing volgens gebruikersmeldingen zeker heeft plaatsgevonden. De storing zou toch niet wereldwijd zijn geweest.