Tegen een klein bedrag je statusupdate meer aandacht geven op de news feed van Facebook, het zogeheten 'promote-a-post' systeem, is geruisloos ingevoerd onder Facebook-gebruikers in Nieuw-Zeeland. Terwijl er in eerste instantie gedacht werd aan oplichting, heeft een woordvoerder van het sociale netwerk tegenover de BBC bevestigd dat het om een serieuze test gaat.

Bij het 'promote-a-post' systeem gaat het in eerste instantie om kleine bedragen. In de Nieuw-Zeelandse test hebben gebruikers drie verschillende mogelijkheden om een post langer onder de aandacht te brengen. De goedkoopste optie is omgerekend zo'n 30 eurocent, dan volgt 60 eurocent en de langste promotie kost 1,55 euro. Betalen kan via creditcard of PayPal.

'Facebook niet langer gratis'

De meningen over de test zijn verdeeld. Betalen zou een optie kunnen zijn om te voorkomen dat slechts 12% van je contacten je posts krijgen te zien. Aan de andere kant zijn er zorgen dat Facebook op termijn niet langer gratis zal zijn. Vergelijkingen met de Promoted Tweets van Twitter liggen eveneens voor de hand.

Facebook blijft op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Afgelopen week maakte het bedrijf bekend met een eigen App Center te komen, waarin ontwikkelaars betaalde apps kunnen aanbieden. Van die omzet zal 30 procent naar Facebook gaan. Dan is er natuurlijk nog de beursgang die voor 18 mei gepland staat en waarover de geschatte inkomsten sterk uiteenlopen.