De site is nu nog beschikbaar voor een select gezelschap, maar moet in de komende dagen voor iedereen beschikbaar worden. Het redesign is al te bekijken door in te loggen via New.facebook.com.

Enkele van de wijzigingen zijn een nieuwe vlakverdeling, een nieuwe menubalk en georganiseerde tabbladen. Zo zijn de mini-feed en de oude Wall nu te vinden onder het tabblad 'wall', en zitten applicaties onder 'boxes'. Ook is het mogelijk om zelf nieuwe tabbladen toe te voegen. Als laatste is het mogelijk om met een webcam direct content op te nemen en te plaatsen op de website.

De officiële lezing is dat gebruikers meer controle krijgen over hun profiel, maar analisten zeggen dat er meer achter het laagje make-up van Facebook zit. De nieuwe lay-out moet oudere gebruikers meer aanspreken.

Student af

Facebook begon ooit als een site voor studenten. Maar die eerstelingen en nieuwe gebruikers richten zich steeds meer op zakelijke contacten. "Nu al die studenten de echte wereld instappen, moet de social networking site wel relevant voor ze blijven," beweert Sarah Perez, blogger bij ReadWriteWeb. "Dan helpt het als alle profielen niet volstaan met nutteloze informatie en tijdverspillende applicaties," stelt Perez.

Focus op feeds

Gebruikers van de site moeten eenvoudiger om kunnen gaan met de informatie op hun profielen, zo is het idee achter de nieuwe site. Facebook oprichter en ceo Mark Zuckerberg liet weten dat de leden "meer controle en eigendom krijgen" over hun profielen, en dat de "gebruikerservaring simpeler" wordt.

Zo is een nieuwe functie bijvoorbeeld de implementatie van feeds in de Wall, de lijst waar berichtjes, foto's en applicaties op het profiel kunnen worden neergezet. Daarmee begint de site veel weg te krijgen van FriendFeed, waar content via rss-feeds eenvoudig geaggregeerd en gedeeld kan worden met vrienden.