Het eerder uitgelekte nieuwe verdienmodel van Facebook richt zich op de verkoop van prominente video-advertenties in de newsfeed. Eenmaal in beeld spelen deze video’s zichzelf automatisch af. Dat geldt voor zowel de desktop als de mobiele versie van het sociale netwerk. Eén video gaat maximaal 15 seconden duren, schrijft The Wall Street Journal. Donderdag zien de eerste gebruikers video's verschijnen.

Facebook hoopt een groot deel van zijn inkomsten in de toekomst uit video te halen. Het plan is om dagelijks in het Nieuwsoverzicht (News Feed) video-advertenties te verkopen voor een bedrag dat volgens advertentiewebsite AdAge oploopt tot één miljoen dollar per video. Facebook is al sinds begin dit jaar actief op zoek naar adverteerders en partners.

Het is afwachten hoe de massa gebruikers reageert op de veranderingen. Facebook, dat in Amerika zijn gebruikersaantallen ziet teruglopen, staat al negatief in de schijnwerpers vanwege z'n nieuwe privacyvoorwaarden. Desalniettemin zien investeerders en analisten het nieuwe videomodel als een significante stap naar een winstgevend model op de lange termijn.

Een indicatie van de nieuwe newsfeed: