Facebook heeft de veranderingen aangekondigd op zijn weblog. De bedoeling is de controle over het eigen profiel en het delen van berichten en foto's te vergroten. De knop om berichten te bestemmen voor alleen vrienden, of juist voor iedereen, wordt anders vormgegeven en benoemd omdat voor velen niet duidelijk genoeg is wat dat slotje in die button nu precies betekent.

Ook wordt het mogelijk de status van een bericht te veranderen nadat het is gepubliceerd. In de huidige situatie is er alleen de mogelijkheid het bericht te wissen als het per ongeluk volledig openbaar is gemaakt in plaats van alleen aan (bepaalde) vrienden. Je kan de zichtbaarheid van oudere berichten ook veranderen door later gemaakte vrienden eraan toe te voegen of ex-vrienden er van af te sluiten.

Meer controle over profiel

Verder krijgen de Facebookers meer controle op hun profiel, zoals direct vanaf de profielpagina te bepalen welke delen ervan te zien zijn en voor wie. Dat gebeurt nu nog zeer omslachtig via de weggestopte pagina met privacysettings.

Een andere nieuwe mogelijkheid is misschien nog wel een van de meest belangrijke: controle op hetgeen anderen je in relatie meebrengen, door foto's of andere content aan je te taggen. Gebruikers kunnen nu instellen dat zij voor publicatie door een ander toestemming voor een tag moeten geven. Een krachtige optie, nu ook onbekenden, waarmee je geen vrienden bent op Facebook, je mogen taggen in een foto en andere content.

Untaggen met terugwerkende kracht

Facebook gaat de mogelijkheid om met terugwerkende kracht tags ongedaan te make, anders vormgeven. Ook als je niet hebt ingesteld dat je eerst toestemming moet geven, is het net als nu mogelijk die tags onegdaan te maken. Ook kan je de ander blokkeren, waarmee de tag ook ongedaan wordt gemaakt.

Facebook gaat tevens de previewmogelijkheid voor je profiel makkelijker toegankelijk maken. Nu moet daarvoor nog diep in de settings worden gedoken, maar er komt een knop op de eigen profielpagina. Zo kan je direct zien hoe anderen je profiel tegenkomen. Facebook zegt de nieuwe mogelijkheden in de komende dagen gefaseerd uit te rollen.