In een "Aankondiging met betrekking tot privacyinstellingen" vraagt Facebook om aan te passen wie je statusupdates en foto's mag zien. De aankondiging is bedoeld om leden meer privacy-opties te geven, maar lijkt een vermomde truc om Facebooks berichtenstroom publiek te maken.

Opmerkelijk is dat de aankondiging linkt naar de privacy-instellingen waar alles default op delen met 'iedereen' of met 'vrienden van vrienden' staat. Degene die zijn Facebook-profiel gesloten wil houden, moet alle opties stuk voor stuk terugzetten naar 'oude instellingen'.

Een woordvoerder van Facebook vertelt Reuters dat het delen van statusberichten logisch is, "omdat de wereld die kant op beweegt". De wijzigingen zijn bedoeld om gebruikers meer controle over privacy te geven, schrijft Facebook.

Privacyvoorvechters zijn echter razend. De Electronic Privacy Information Center vindt het oneerlijk dat de instellingen standaard op 'deel alles' staan. De organisatie overweegt serieus een klacht in te dienen bij de Amerikaanse Federal Trade Commission.

1984

De Electronic Frontier Foundation laat niks heel van de wijzigingen. "De aanpassing zijn overduidelijk bedoeld om leden te dwingen meer informatie te delen. Erger nog, de wijzigingen beperken de controle die je hebt over je persoonlijke data."

Ook vele commenters op een Facebook-blogpost over deze wijziging zijn kritisch. Er wordt een "Big Brother/Orwell/1984-nachtmerrie" gevreesd. ReadWriteWeb noemt de aanpassingen " bijna Orwelliaans".