Facebook-gebruikers kunnen nog tot vanavond stemmen in de hoop het sociale netwerk ertoe te bewegen het nieuwe privacybeleid niet uit te voeren. Facebook stelt dat tenminste een derde van de gebruikers moet stemmen om het beleid te heroverwegen, wat neerkomt op zo'n 300 miljoen stemmen. Momenteel zijn er iets meer dan 600.000 binnen, meldt TechCrunch.

Meer data delen

De nieuwe voorwaarden zorgen ervoor dat Facebook voortaan gebruikersdata kan delen met zijn partners. Het bedrijf volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Google en Microsoft die beiden sinds dit jaar soepeler omgaan met de privacy van gebruikers door gegevens te delen met andere diensten.

Het verticaal delen van gegevens over diensten is behoorlijk in opkomst, omdat bedrijven vinden dat producten op deze manier beter geïntegreerd worden. En er kan gerichter worden geadverteerd over meerdere kanalen. Data van verschillende bronnen wordt zo geaggregeerd in het profiel van de gebruiker. Google doet dit bijvoorbeeld met Gmail en Drive, en Microsoft met Outlook.com en Skydrive.

Einde Facebook-democratie

De mensen die wel stemmen, stemmen met een overgrote meerderheid tegen het voorgestelde privacybeleid. Als voor vanavond niet zo'n 299 miljoen mensen opeens gaan stemmen, is dit ook meteen de laatste keer geweest dat Facebook gebruikers laat stemmen over wijzigingen in de algemene voorwaarden.