Het faillissement van de firma is blijkbaar geen belemmering voor de afronding van wat zaken bij de rechtbank liggen die nog formeel een einde moeten krijgen. Die kwesties stammen nog van vóór het bankroet van SCO. De advocaten van het bedrijf zien nu hun verzoek voor behandeling alsnog gehonoreerd, meldt onder meer de Britse ICT-nieuwssite The Register.

'Heel Linux in overtreding'

De bron is de jurisiche tech-site Groklaw, die de saga van SCO versus IBM en vervolgens versus 'de wereld' van begin af aan heeft gevolgd en verslagen. Tussentijds heeft SCO ook softwareleverancier Novell aangeklaagd die de Unix-rechten in kwestie zou hebben verkocht aan SCO. Die rechten op het aloude besturingssysteem dienen als basis voor de claims tegen IBM, die zelf ook heeft teruggeslagen.

SCO beschuldigt die computerreus ervan bepaalde Unix-delen te hebben overgezet naar Linux. Daarmee zou IBM de Unix-rechten hebben geschonden én zou Linux ook in overtreding zijn. Voor het gratis en veelgebruikte open source-besturingssysteem zouden dan royalties verschuldigd zijn aan SCO.

Restanten uitvechten

Terwijl uiteindelijk is bepaald dat Novell de Unix-rechten niet aan SCO heeft verkocht, maar in licentie heeft verstrekt, zijn er anno nu nog steeds enkele losse eindjes aan de zaak tegen IBM. Het verlies versus Novell heeft volgens IBM alle claims van SCO nietig verklaard. De juristen van het inmiddels failliete SCO hebben echter gesteld dat er nog twee valide claims over zijn, meldt Groklaw. Die mogen nu worden ingediend bij de rechtbank.