Muzieksite Sellaband, sinds 2006 online, is dinsdag falliet verklaard, nadat de surseance van betaling verliep. Curator Mr. Paul Schaink werkt aan een doorstart, meldt Sellaband op zijn eigen site. "De curator verwacht binnenkort een transactie met een potentiële koper, zodat er een frisse start gemaakt kan worden, waarbij zowel de rechten van fans en artiesten worden gewaarborgd. Meer nieuws volgt snel", schrijft Sellaband-CEO Johan Vosmeijer.

Sellaband-oprichter Pim Betist, die het bedrijf vorig jaar verliet, laat weten 'aangenaam verrast' te zijn dat zich 'een nieuwe eigenaar voor Sellaband heeft gemeld'. Hij is er heilig van overtuigd dat crowdfunding een 'bewezen succesformule' is.

Fans investeren

Sellaband laat muziekfans minimaal 10 dollar investeren in nieuwe bands en artiesten. Bereiken die een bedrag van minimaal 50 duizend dollar, dan mogen ze in een professionele studio een cd opnemen, die uiteindelijk naar de investeerders wordt gestuurd. Zij kunnen ook meeverdienen aan betaalde downloads van het album. Het proces om te komen tot cd's bleek erg kostbaar. In totaal haalden 34 bands en artiesten genoeg geld op via Sellaband.

Oprichter Betist startte onlangs een vergelijkbare site voor Afrikaanse muziek. Verschil is dat dit nieuwe Africa Unsigned geen cd's laat maken, maar alleen digitaal werkt. De opnames beperken zich tot EP's met drie nummers. Daardoor is veel minder geld nodig: 10.000 dollar per artiesten.

De digitale EP's van Africa Unsigned komen via onder meer iTunes en Amazon te koop. Ook houden enkele bekende Afrikaanse artiesten de kwaliteit van de muziek in de gaten.