Eind vorige maand kwam Vivendo in de problemen. De verkoper van het open source webshoppakket Magento, die in Nederland maatoplossingen voor webshops biedt, moest surceance van betaling aanvragen na hevige kritiek van concurrenten. Hierdoor daalde de omzet binnen korte tijd met meer dan 70 procent. Het bedrijf kan nu een doorstart maken na investeringen van het eveneens Nederlandse iMerge. Welk bedrag met de overname is gemoeid wil de investeerder niet bekend maken.

"Een snelle doorstart was een voorwaarde om het klantvertrouwen te kunnen herstellen en blijvende imagoschade te kunnen voorkomen", aldus Martijn Hoogeveen, ceo van iMerge. De investeerder neemt een deel van het personeel en alle activa over. Om de webshop online te houden is die in samenwerking met het Vivendoteam overgezet naar het hostingplatform van ICEshop, het hostingplatform van iMerge. Desgevraagd nuanceert Hoogeveen het relaas over de fatale imagoschade voor Vivendo. "Uiteindelijk lag het vooral aan de business case."

Zelfstandige docher

iMerge investeert in Vivendo om volume op te bouwen en ziet in het bedrijf "een grote toekomst als system integrator voor open source e-commerce oplossingen". Daarbij mikt imerge op het midden- en hogere segment van de e-commercemarkt. Vivendo wordt een zelfstandige dochter van de investeerder.

ICEshop bouwt sinds 1998 webshops. De dienst ondersteunt meerdere platformen als Linux-host, waaronder Magento, MySQL/Sphinx, Batavi en maatwerk voor verschillende klanten. Vivendo gaat gebruik maken van de outsourcingtak met ontwikkelaars van iMerge in de Oekraïne.