De rechtbank in Leeuwarden heeft het faillissement afgelopen dinsdag uitgesproken. De firma bood VoIP en ADSL-abonnementen. Abel Telecom is in 2005 opgericht. Bij Abel werken 11 medewerkers. De schuld bedraagt 2 miljoen euro.

De provider had met 8.000 klanten onvoldoende omzet om break even te draaien, analyseert Ton van Geenhuizen, faillissementsmedewerker van de curator. Bovendien was er al enkele maanden sprake van "besluiteloosheid" in het bestuur waardoor problemen niet werden aangepakt. Eerder dit jaar werd een nieuwe directeur aangesteld, maar die is naar verluidt alweer binnen enkele maanden vertrokken.

Verschillende problemen staken de kop op binnen het bedrijf, maar omdat er niemand was die hierover een beslissing kon en mocht nemen, werden deze kwesties niet opgelost. Zo was de helpdesk in verband met onbetaalde rekeningen gedurende een periode niet in staat om problemen op te lossen omdat een toeleverancier de dienstverlening had gestaakt.

Klanten klaagden steen en been over de provider, waarin de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij participeert. Bij Tros Radar en op online fora regende het klachten.

Het faillissement is aangevraagd door een netwerkleverancier, maar alle toeleveranciers hebben de dienstverlening inmiddels weer hervat, verzekert Van Geenhuizen. Klanten kunnen daarom weer ongestoord gebruikmaken van hun internetverbinding.

Overname klantenbestand

Er hebben zich bovendien diverse kandidaten gemeld voor een overname van het klantenbestand, vertelt Van Geenhuizen tegen Webwereld. Hij adviseert abonnees dan ook om nog even af te wachten. Wie zijn abonnement voortijdig opzegt, zal namelijk de borg op zijn dsl-modem verliezen.

Op de website van Abel Telecom zal vandaag of morgen een mededeling verschijnen waarin klanten verder worden geïnformeerd over het faillissement en de afhandeling van de zaak.

Harry Dijkstra

In de reacties bij een eerder artikel over het faillissement van Abel wordt een verband gelegd tussen ondernemer Harry Dijkstra en Abel Internet. Dijkstra ontkent tegenover Webwereld elke betrokkenheid bij de onderneming.