Rechter Nancy Gernter oordeelt dat een erkenning van 'fair use' in deze zaak de hele wetgeving voor auteursrechten op z'n kop zou zetten. "De voorgestelde verdediging is zó breed dat die alle copyright-beschermingsmaatregelen zou opslokken die het Congres ooit heeft opgesteld", stelt zij. Volgens de rechter betekent acceptatie daarvan een precedent dat dan iedereen vrijspreekt van het downloaden van auteursrechtelijk materiaal voor eigen gebruik.

De verdediging, een team rechtenstudenten onder leiding van Harvard-professor Charles Nesson, heeft juist hun hele zaak gebaseerd op het argument dat de wet voorziet in 'fair use', zoals het maken van een kopie voor eigen gebruik. De aangeklaagde filesharer, Joel Tanenbaum, heeft in officiële verklaringen vóór de rechtszaak in wezen al schuld bekend. Verder zijn de harde schijven in zijn computer al in beslag genomen door onderzoekers in dienst van de RIAA (Recording Industry Association of America).

4,5 miljoen voor 30 liedjes

Die klaagt Tanenbaum aan voor het delen van 30 liedjes via p2p-software Kazaa. De maximale boete zou neerkomen op 4,5 miljoen dollar. Onlangs is de Amerikaanse huismoeder Jammie Thomas al veroordeeld tot een boete van 1,92 miljoen dollar voor het online delen van 24 muzieknummers. Zij gaat opnieuw in beroep.

Begonnen in 2005

De nu gedaagde Amerikaan Tanenbaum beschrijft zijn ervaringen vóór aanvang van het proces in een lijvig artikel dat The Guardian heeft gepubliceerd. Zijn eerste juridische contact met de platenmaatschappijen stamt uit 2005. De toenmalige student kreeg een brief van Sony BMG, Warner, Atlantic Records, Arista Records en UMG Records.

Daarbij werd toen een schadevergoeding van 3.000 dollar geëist, wat Tanenbaum naar eigen zeggen niet kon betalen. Na een onderhandelingspoging van zijn kant bleef het stil. Uiteindelijk is Tanenbaum in augustus 2007 daadwerkelijk aangeklaagd.