Investeringsbedrijf Fairfax Financial slaagt er mogelijk niet in de benodigde 4,7 miljard dollar waarmee het Blackberry wil overnemen op te halen. Meerdere grote financiele instellingen weigeren mee te werken, omdat ze somber zijn over de toekomst van Blackberry, meldt persbureau Reuters. Fairfax is Blackberry's grootste aandeelhouder. In september maakte het bedrijf bekend dat het de Canadese smartphonemaker voor 4,7 miljard dollar wil overnemen.

Samen met Bank of America Merrill Lynch en BMO Capital Markets hoopt Fairfax voldoende financiering op te halen bij kredietverschaffers, maar meerdere grote partijen hebben volgens Reuters al geweigerd. Mogelijk leggen Merrill Lynch en BMO zelf het benodigde geld op tafel, zodat Fairfax alsnog een definitief overnamebod kan doen. Maandag moet het bod officieel binnen zijn. Fairfax heeft 10 procent van de Blackberry-aandelen in handen.

Medeoprichters

Mocht de overnamepoging stranden, dan willen Blackberry's medeoprichters Mike Lazaridis en Doug Fregin hun voormalige bedrijf te hulp schieten. Zij hebben samen 8 procent van de aandelen in handen. Mocht hun overnamecoup slagen, dan zouden ze het bedrijf van de beurs willen halen en in private handen verder laten opereren. Lazaridis en Fregin zouden voor hun bod samenwerken met chipfabrikant Qualcomm en investeringsfonds Cerberus, schrijft de Wall Street Journal.

Cisco

Andere partijen met interesse zouden alleen losse onderdelen van Blackberry willen kopen. Het Canadese bedrijf heeft eerder ook Google, Intel, Samsung, LG, Cisco en SAP benaderd over een mogelijke overname. Cisco zou daarbij het meest concreet zijn als overnamekandidaat. SAP heeft bedankt voor de eer. Over het afgelopen kwartaal liet BlackBerry een verlies van bijna 1 miljard dollar noteren.