Open source-ontwikkelaar Miguel de Icaza, bekend van Gnome en Mono, legt het falen van Linux op de pc-desktop aan de voeten van de ontwikkelaars van het open source-besturingssysteem zelf. De kernel-developers, met Linux-schepper Linus Torvalds, aan het hoofd dragen de schuld, stelt De Icaza in een uitgebreide blogpost.

Torvalds: lachwekkend

Torvalds heeft gelijk een felle reactie gegeven, waarin hij de kritiek afwijst. “Het is lachwekkend dat de Gnome-mensen claimen dat ík de [foute - red.] houding heb neergezet die hen problemen bezorgt." De oorspronkelijke maker van Linux reageert in een lijvige discussie op Google+, waar hij technieuwssite IT Wire ook naar verwijst.

Hij verwijt de ontwikkelaars van Linux-desktopomgeving Gnome juist inflexibel en betweterig te zijn. “Sommige Gnome-mensen lijken totaal in ontkenning te verkeren over wat hun probleem nou echt is. Ze halen wild uit en geven iedereen de schuld behalve zichzelf. Dit artikel [de blogpost van De Icaza - red.] lijkt daar een perfect voorbeeld van te zijn."

Gebruikers en softwaremakers gefrustreerd

De aanzet tot deze tirade is het argument van de Mexicaanse open source-ontwikkelaar De Icaza dat Linus en de kerneldevelopers de oorzaak ervan zijn dat Linux nooit is doorgebroken op de desktop. Het open source-besturingssysteem levert consumenten én softwareproducenten namelijk telkens problemen op met hun hardware en software, omdat de onderliggende systemen in Linux niet compatibel zijn of blijven.

“Het probleem met Linux op de desktop is geworteld in de developercultuur die eromheen geschapen is", klaagt De Icaza. “Linus, ondanks het feit dat hij een low-level kernel guy is, heeft de toon voor onze community jaren geleden gezet toen hij binary compatibiliteit afwees voor device drivers." Software kan door een Linux-update dan ineens niet of niet goed meer werken, wat voor een consumentenbesturingssysteem niet bepaald handig is.

Elitaire tech-houding

De oorspronkelijke ontwikkelaar van Gnome schrijft dat 'de kernelmensen' misschien wel valide redenen hiervoor hadden, maar dat het de industrie heeft gedwongen naar hun pijpen te dansen. “De desktopmensen hadden niet de macht die de kernelmensen hadden. Maar we behielden wel hun houding." Die houding van de Linux-gemeenschap is gebaseerd op uitmunten in software-ontwikkeling.

“We willen geen code van mindere kwaliteit of achterhaalde code (deprecated code) in onze source-trees, en we willen geen kapotte ontwerpen laten rondslingeren, we willen pure en mooie designs en we willen alle sporen van slechte of slecht geïmplementeerde ideeën elimineren uit onze source code-trees."

Compatibiliteit opofferen

De Icaza blogt dat de desktopontwikkelaars die instelling van de kernelmakers hebben overgenomen. Hierdoor zijn oudere api's afgeschreven en geschrapt, “omdat er een betere manier was", is functionaliteit verwijderd “omdat die aanpak niet goed is". Waarbij 'niet goed' uiteenloopt van “het is een security-gat" tot “het voldoet niet aan de nieuwe stijl die we gebruiken", geeft de ontwikkelaar van Mono en Silverlight-variant Moonlight als voorbeeld.

Torvalds spreekt deze bewering van De Icaza fel tegen. “Eén van de kernregels voor de kernel is altijd al geweest dat we never ever externe interface kapot maken. Die regel is er al sinds het begin, hoewel het de afgelopen paar jaar meer expliciet is geworden. Het feit dat we breken met interne interfaces, die niet zichtbaar zijn voor userlands, is totaal irrelevant." Volgens Torvalds is de bewering van compatibiliteit offeren aan vooruitgang simpelweg niet waar.

Niet zwart-wit

De discussie tussen De Icaza en Torvalds heeft nog diverse andere open source-ontwikkelaars aangetrokken, die ook hun duit in het zakje doen. Daaronder ook een mede-celebrity van de twee kemphanen: Linux-kernelveteraan Alan Cox. Hij mengt zich in de thread op Google+ en schaart zich aan de zijde van Torvalds, en legt de schuld deels bij De Icaza's Gnome maar ook bij andere partijen in de open source-gemeenschap.