Het is onbekend hoeveel extra fondsen er nu in Crisis.nl worden gestoken. Met dat geld wordt een nieuwe website opgebouwd, compleet met “een ijzersterke hosting". Dit meldt de NOS op basis van uitgelekte documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de waarschuwingssite onder valt.

Met spoed nieuwe site

De nieuwe site zou eerst in 2013 live moeten gaan, maar dat wordt versneld. Het vernieuwde Crisis.nl, met 'rampbestendige' hosting, moet eind dit jaar klaar zijn. Daarbij is een externe projectleider aangetrokken. Zowel de versnelde oplevering als de crisismanager kosten volgens het ministerie van Veiligheid officieel geen extra geld. Een woordvoerder legt aan BN De Stem uit dat “de budgetten naar voren zijn gehaald".

Crisis.nl heeft in de eerste drie jaar van zijn bestaan een half miljoen euro gekost. Dat was voor de ontwikkeling van die site in 2005 en de hosting ervan tot aan 2009. Dit heeft de NOS boven tafel gekregen via een wob-verzoek (wet openbaarheid bestuur). Het is niet bekend hoeveel de rampeninformatiesite daarna heeft gekost.

In de overheidspapieren ontbreekt namelijk het hostingcontract dat nu nog loopt. Overigens stond in het oorspronkelijke driejarige contract dat dit slechts twee keer verlengd mocht worden, en dan telkens één jaar. Het toenmalige hostingbedrijf draait de site nu nog steeds.

Zichzelf offline geblunderd

Het is al wel bekend dat de hosting niet bepaald optimaal is. Crisis.nl is begin dit jaar bij de Moerdijkbrand hard onderuit gegaan. Dat bleek niet door de massale toestroom van burgers die crisisinformatie zochten, maar door eigen toedoen. Een configuratiefout heeft zowel de site zelf als het gebruikte cms offline gehaald.

De site werd door een fout ingevoerde redirect doorverwezen naar een beheer-url van het cms (in plaats van een content-url). Daardoor was de site onbereikbaar en zorgde de toestroom aan bezoekers ervoor dat het cms platging. Dit falen bij de grote chemiebrand heeft kritiek van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) opgeleverd.

Downtime van Crisis.nl is volgens de bewindslieden onacceptabel. "Dat kan niet en dat mag niet", schreven zij in een gezamenlijke brandbrief aan de beheerders van de site. “De website is bedoeld om burgers te informeren tijdens calamiteiten en rampen. Het is daarom van het grootste belang dat de site voortaan niet meer uitvalt."

Van begin af aan

Overigens spelen er al problemen sinds de lancering in september 2006. Toen kon Crisis.nl de stormloop van nieuwsgierige burgers niet goed aan. Het toen verantwoordelijke ministerie heeft Webwereld daarna verzekerd dat de daadwerkelijke inzet van de site bij rampen heel anders zou gebeuren. Na de storing bij de lancering zijn er maatregelen genomen “zodat de site ook onder extreem gebruik in de lucht blijft".

Begin 2007 heeft Crisis.nl echter weer gehaperd, door piekbezoek van in totaal 8,4 miljoen hits. De website is formeel in beheer bij het Nationaal CrisisCentrum, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In de praktijk is TDCLightHouse verantwoordelijk voor de software en het cms, en wordt de hosting verzorgd door ASP4All. De content op Crisis.nl is afkomstig van de gemeenten waar een crisis zich voordoet.