Nagios is ontwikkeld door Ethan Galstad en kan worden geïmplementeerde op verschillende Linux-distributies en Unix-varianten. Na implementatie kan Nagios onder andere server resources en netwerkservices zoals SMTP, POP3 en http in de gaten houden.

Een groepje ontwikkelaars heeft Nagios nu omgetoverd tot Fully Automated Nagios (FAN), waarvan vorige week de eerste stabiele versie werd onthuld. FAN biedt een cd-rom image in het ISO-formaat waardoor de installatie van een Nagios-server een koud kunstje zou moeten zijn. Daarnaast biedt FAN een reeks tools die de gebruikerservaring van Nagios moet verbeteren, aldus de ontwikkelaars.

FAN 1.0 is gebaseerd op een minimale versie van CentOS. De kern wordt gevormd door versie 2.11 van Nagios. De aanvullende tools zijn onder andere de Nagios frontend Centreon, NagVis voor het visualiseren van Nagios-data, NDOUtils voor het opslaan van data in MySQL, de Nagios module to store monitoring data in MySQL en de NaReTo (Nagios Reporting Tools).

De ISO-image van 430 MB is beschikbaar op de downloadpagina van FAN. FAN 2.0 belooft Nagios op te waarderen naar versie 3.0 waarin enkele foutjes zijn opgelost. Zo is er een fix aanwezig voor de compilatie onder Solaris. Ook is een bug in de ‘Event Broker’-module opgelost.

Bron: Techworld