De prijzen per vierkante meter stijgen explosief voor onderkomens waar de tech-industrie graag wil werken. Dat betekent een nieuw gefortuneerd leven voor magazijnen, oude fabriekshallen en dergelijk, want de hipster en fanboi zitten graag met de handen aan de oude metselwerken en de ogen op de opengewerkte plafonds.

Volgens de Wall Street Journal heeft dat een verwoestende uitwerking op de traditionele kantorenmarkt, waar de wolkenkrabbers (en iets kleinere torenkantoren) steeds meer leeg komen te staan. Daarentegen wordt er door vastgoedinvesteerders goud geld verdiend met het opkopen, opknappen en verhuren van oude voorraadschuren en opslagruimten. Inmiddels lopen de prijzen langzaam richting de 1000 dollar per vierkante meter.

Twitter maakt ook de buurt duurder

Doordat hippe bedrijven als Uber, Twitter en Google zich vestigen in dergelijke bijkantoren (naast de futuristische eigenbouw van het hoofdkantoor) lopen de prijzen in de buurt van dergelijke werkplekken snel op. Waar eerst prijzen van 100 dollar per vierkante meter als waanzinnig werden gezien, is daardoor nu eerder 150 dollar per vierkante meter de standaard.

Het gaat nu zelfs zo ver dat vastgoedeigenaren oudere leegstaande kantoren helemaal leeghalen en volkomen strippen van elke toegevoegde luxe om ze kaal en helemaal hipperdepip te maken. Want, zo blijkt, daardoor kan je makkelijker huurders vinden, en zelfs nog meer geld per vierkante meter vragen.

Overigens, een dergelijke disruptie van de vastgoedmarkt zie je tevens in Amsterdam en al enige tijd in Eindhoven, waar oude complexen van Philips de groeigrond worden van hippe startups.

Het hippe kantorencomplex van Yes!Delft.