LucasArts is inmiddels gestopt met het produceren van de traditionele 2D-adventures. Grim Fandango was de eerste driedimensionale adventure van de ontwikkelaar, Indiana Jones and The Infernal Machine was een Tomb Raider-achtige actiegame en ook de nieuwe Monkey Island-aflevering speelt zich straks in 3D af.

Er zijn echter heel wat gamers die dat jammer vinden en heimwee hebben naar de hoogtijdagen van de LucasArts' traditionele point-and-click-adventures. Vanuit die gedachte ontstond het Zak McKracken 2-project, dat inmiddels al zo'n twee jaar loopt. Het is misschien het beste te vergelijken met een total conversion uit de fps-wereld, al heb je voor Zak McKracken 2 geen originele versie nodig van de game. Het wordt een compleet nieuw spel, helemaal in de stijl van de ouderwetse LucasArts-adventure.

Meer over het project lees je op de Zak McKracken 2-site, waar je alvast een korte demo kunt downloaden. Het spel zelf wordt volgend jaar gratis via internet verspreid.

Eveneens al een hele tijd in ontwikkeling is The Indy Project: Fate of Atlantis II. Ook hier gaat het om een door fans gemaakt vervolg op een klassieke adventuregame van LucasArts. Aan de interface en de grafische stijl is aan de screenshots te zien niets veranderd, maar verder krijg je straks een compleet nieuw spel.

Vooral de stad Atlantis zelf zal onherkenbaar zijn. In plaats van het fabriek-achtige complex uit het origineel zal Atlantis in het vervolg meer weg hebben van de Gouden Stad die het volgens het boek van Plato zou moeten zijn.

Ook The Indy Project: Fate of Atlantis II heeft een eigen website. Een demo is er echter nog niet.