Als een bedrijf de stekker uit software trekt, kun je erop wachten dat er een actie wordt gestart om het programma te redden. Eerder dit jaar sleepte een petitie om Google Reader te redden in korte tijd tienduizenden handtekeningen binnen. Het mocht niet baten. Fans van de ten dode opgeschreven muziekspeler Winamp smeken Nullsoft – maker en onderdeel van Amerikaanse tech-gigant AOL – via een petitie om de software te redden. Of anders open source te maken.

Verder met open source

De ontwikkelaars hopen dat als de code open source beschikbaar wordt gesteld – AOL doet er immers toch niets meer mee – professionele hobbyisten blijven doorwerken aan Winamp en de muziekspeler zo niet gedoemd is een voetnoot in de IT-geschiedenis te zijn. De petitie streeft momenteel naar 25.000 handtekeningen, waarvan er zo'n 17.000 zijn binnengehaald.

Bij het aangekondigde schrappen van Winamp, haalde Webwereld nog even deze herinneringen op aan de muziekspeler die we vrijwel allemaal hebben gebruikt.

De site savewinamp.com somt redenen op waarom Winamp gered moet worden en voor het grootste deel gaat dat over het gebruiksgemak en de nostalgische waarde van het programma. Op de website wotrdt gesteld dat het doel is om Nullsoft ertoe te bewegen de software vrij te geven. “Wij zullen er verder mee gaan op een open source-manier.”