'Wie het eerst fapt, wie het eerst komt', schreef GeenStijl in 2011 met een hyperlink naar een bestand op Filefactory met blootfoto's van Britt Dekker, terwijl de Playboy nog moest uitkomen.

Episch gevecht om hyperlink

Inbreuk, klaagde Playboy-uitgever Sanoma en kreeg in eerste instantie gelijk. Maar het Hof Amsterdam kwam tot een andere conclusie: het linken naar illegale blootfoto's is wel onrechtmatig, maar geen inbreuk op het auteursrecht. Het bestand was immers al elders openbaar gemaakt, en dus bereikte de link van GeenStijl geen 'nieuw publiek', een cruciaal criterium bij de openbaarmakingsleer.

De zaak ging in cassatie en de Hoge Raad volgt nu de advocaat-generaal, die in januari al adviseerde om de hete aardappel door te spelen naar Europa's hoogste magistraten. Vooral ook omdat het EU-Hof zelf ondanks recente arresten over hyperlinken nog geen duidelijkheid geeft over linken naar illegale content. Het Hof moet de volgende vragen beantwoorden:

(Zie grotere afbeelding)

Eerder in dit dossier:

Linken naar illegale content? Doorhakken die Gordiaanse knoop! Hof helpt inbreuk door hyperlinken de wereld uit Wanneer is linken illegaal? 25 aanvallen op de hyperlink